Monday, May 18, 2009

Sales..Sales...Sales..

Kiddy Place Sale:




Location:

KiddyPlace
L2-01F, 2nd Floor, Cheras Leisure Mall (Giant Bloc
Jalan Manis, Taman Segar, Cheras,
Cheras, Wilayah Persekutuan.

Poney Warehouse Sale:


Location:


Poney Garments Sdn Bhd
South City Plaza,
Centre Court,
43300 Seri Kembangan
Serdang, Selangor.

Jusco Card Member Day:

Sunday, May 17, 2009

Malas...

Arini ahad...ari cuti...tapi saya macam tak sihat..tak larat..salah makan kot..asben ajak g somewhere kejap lagi..carik brang baby...tapi saya rase macam nak rehat jer...nak kuar sidai baju pon malas nih...tak tau la ape tak kene ngan badan nih..malam tadi pon takleh lena...tiap jam bangun...yerla..sampai umah pon kol12..(tiap2 sabtu malam pon macam ni)..tuh agaknyer rase tak fresh pagi nih...tak cukup tdo kan..:"(...saya rase nak baring kat sofa depan tv...main tdo2 ker..oke tak..siyesly saya rase lemah n tak bersemangat.tolonnnnng...

Friday, May 15, 2009

Mengidam ke Teringin..??

Camne sebenarnya rase mengidam tu erk...tak tau la nak cakap sebab tak penah rase..sepanjang pregnancy tak penah lak rasenyer mengidam makanan melampau2..I mean takla sampai tak tdo malam selagi tak dapat makan or nangis beriya semata2 tak dapat aper yang diidamkan...rasenyer lebey pada teringin la...walopon banyak n memacam sangat..tapi aper yang terlintas tuhsume bende yang memang ader n senang nak carik...just one thing - jangan la
terdengar citer sal makanan..kalo memang da lama tak dapat mende alah tuh konpem teringin...n jugak kalo jejalan ternampak something yang cam wat naik selera padahal benda tuh baru jer makan or time tuh ngah kenyang..mesti kene beli jugak sebab nanti da sampai umah konpem akan dokterbayang jer...

Antara makanan yang memang me teringin sangat is:

  • Tempoyak Ikan Patin..walopon b4 dis tak makan tempoyak sebab tak suke walopon giler buah durian (konpem la durian ngan tempoyak tak sama kan)...sume pon sebab gi kenduri kawan hubby kat pahang..mase tuh dowang jamu masakan kampung which ader tempoyak ikan patin..memula tuh terpandang rase macam nak amik..tapi ntah camne tak sempat nak amik sebab ader pakcik tuh cam block...biler da duduk nak makan..cakap ngan asben..dier ingat me sajer ngada2..balik key ell...dua tiga ari gak la terbayang tempoyak tuh..pastu mintak tolong mil watkan coz at that time my mum kurang sihat...mase dapat kan takla makan banyak sangat..just nak merase saje kekdahnye..dapat makan sepinggan da lega...
  • Masak Lemak Ketam Cili Padi + Nasik Lemak buatan mak sendiri...yang nih memang giler la makan tak hingat..rase macam sedap giler..
  • Oreo Mc Flurry....memang giler la..tapi terpaksa kurangkan sebab sangat manis kan
  • Teh Ais....ni cik asben nyer pasal...da tiap2 ari nak teh ais..last2..wife dier pon terlayan sekaki (padahal me jarang sangat minum minuman ni b4 pregnant)
  • Air Batu Campur...act teringin yang ader laici, nata de coco, aiskrim n chocolate topping...mase kat stadi kat shah alam dulu, memang feberet lakan..tapi carik kat key ell tak jumper pon..last sekali asben bawak trykat satu cafe nih..okela..boleh dterima tekak..(dalam oke2 jer tuh..dekat 3kali la pi makan abc situ..ngehngeh)
  • Buah-buahan : Mangga y manis giler, Durian n Jambu Batu....dier cam ikot minggu n bulan tau...kalo time tuh teringin jambu..asyik makan jambu jer...tapi bukan jambu semata2 la..sekali ngan asam dier..pastu..giler durian..asal wiken jer dok gi carik yang 3pack 10 hengget tuh...tapi tak makan ari2 la..selang seari sebab panas kan...teringin2 pon bukan leh layan ngat...lately nih plak..hantu mangga..nak2 agi yang kaler oren tuh..beli 2kilo dapat dalam 7bijik kan..cukupla seari sebijik...walopon tau mende tuh manyak giler kandungan gula which tak elok untuk pregnancy....but me try cover balik ngan minum air suam bebanyak...
  • Limau Bali....baru jer cakap teringin..tengok2 esok tuh abah cal....dowang da belikan..:).. khas untuk anak dowang yang mengandung...
  • Mangga belakang umah parents..act tak la macam teringin giler..just tanyer ngan my mum jer..kot2 la mangga tuh berbuah..tapi datang umah next week tuh..my mum da simpankan da sebab ader satu yg da masak...walopon pada dasarnyer memang jarang masak buah kat pokok tuh...rezeki orang ngandung kot kan
  • Tombong Kelapa...tau ker aper tuh..something yang ader kat dalam kelapa muda..dulu kecik2 suke makan..plus mende tuh pon jarang dapat...nih pon teringin sebab dok dengar orang citer...eheheh...sebbaik dapat..
  • Ikan Bakar...teringin yang sedap..tapi tak dapat...dapat yang tak sedap until one day ikot akak kat opis nih lunch kat Rose______Restaurant...kedai masakan negeri Sembilan.. memang best la ikan bakar dier...that time baru puas n ilang rase teringin..
  • Rambutan....baru jer dapat last tuesday setelah sekian lama dok carik takder..sebab takder musim..yang ader pulasan...tapi me beli jugak..aderla jugak rupe2 rambutan kan..
  • Kerabu Mangga ngan Puding Jagung...nih stok mengada2 sebenarnyer..saje nak buli my sister..tapi pas dapat makan tak hingat gak...
  • Kek Batik...beli kat someone...sonok ar gak dapat walopon takder la rase sedey pon kalo tak dapat...(ader mention dalam previous2 entry)
  • Roti Jala...pon nasib baik dapat..tapi lepas dapat disebabkan teringin..ramai plak yang tolong watkan 4me roti jala...
  • Kuih Cara...nih gara2 puan syakira hazenan nyer pasal..:P...tapi tak dapat lagi........huwaaa.....camne nih...jabgi ingat nak try carik..tapi kene tunggu hubby balik la kan...selagi tak dapat tuh la rase tingin tuh tak ilang..uhuhuhuh...
Tuh jer la yang teringat setakat nih...rase macam ader lagi..tapi tak ter-recall la plak...semoga baby kenyang ngan makanan2 ini..ehehehe..sedap tak baby cayang... ('_')
noted: pic kecik2 sume ihsan google images..

Monday, May 11, 2009

Pics....ranDom...

Since arini tahap kerajinan memuncak nak update blog....nak share la pic2 yg ada dalam my phone...pic bodo2 jer pon...


Dis is me saat2 belumbuncit...tgk perut tuh..masih langsing kan..

mase nih 6th weeks pregnant..pic c little insyi yg amih..very da candid but i loike..

cameraman tak bertauliah..da one yg snap pic atas tuh...talented kan..:)


rasenyer pic time raya aritu...

aupha in da middle...pic mamy twin dok forward

cupcake chic kat the curve....yg fully choc tuh sedap giler oke walopon tersangat la maniss..

fav donut..tak dapat jco..big apple pon jadi la kan..

abby n awatif....

me n insyirah...
luv them..luv them..

nih mase bawak c twin gi taman burung...nampak sangat kitowang suke spend time ngan bebudax kan..

nape qis macam sangat sedey jer lepax ngan uncle..:p

tunjuk perut konon...time nih almost 5month..ader la nampak sikit...

Kat bawah nih some baby stuff yang memula (excited nyer version) kitorang beli..all from mother care...

Tommee Tippee baby Nail Clipper


Tommee Tippee....sangat suke yang nih..shomel..

Little Bean Flexi Clip Fan

nih pon i loike....
Sleepsuits...
Bodysuits - Sleeveless..
Bodysuits lagi.....

Tuh jerla barang baby..nanti me share lagi.... :)
Chow.....

Sunday, May 10, 2009

Hepi Mothers Day...

untuk semua ibu2 seluruh dunia......n of course to my one n only ..Hjh Rokiah bt Mohd Yunus....
n also mother in law....Puan Hamidah..:)

Checkup at 7th Month


Semalam cam biase gi checkup ngan doc Zanariah...gerak kol9 kuar umah g bpes..lepak2 jab..sampai naluri kol 10 camtuh...orang da ramai..tapi rasenyer yang ramai tuh dengan baby masing2..pregnant ladies adelah tak sampai 10...then as usual gi check urine.....menciii....ader lagi gula oke....b4 sampai naluri da minum air kosong memanyak daa....kantoi la jugak...pastu timbang berat...herm..rase nak nangis jer..berat tak penah tak naik pon...rase cam down sangat..dah try control makan plus badan pon rasenyer tak la naik giler..tapi berat memang sangat berat oke..tak penah pon sepanjang hidup terfikir bole dapat berat macam tuh..tapi takperla..nama pon mengandung....berkorban jer la kan...


Tunggu punyer tunggu....dekat sejam.still tak dipanggil2 lagi...hubby da bosan...sibuk dok cakap-macamnih better gi gomen jer-..nape la papa to be ni makn tak menyabar erk...dalam bosan2 tuh...seronok plak dok tgk gelagat bebudak ngan parents masing2....dahla sume pon comel kan....then sampai turn masuk bilik...baru jer snenyum..my gynae da stat bebel bout the sugar level intake..leh tak mamat tuh pecah rahsia wife dier ngah giler teh ais..siotttt....langsung la kan lagi panjang advice..check blood pressure..oke..normal sajer..then time paling best.nak tgk baby la...n for the second time doc zanariah (d.z) scan 3d..nampakla c comel tuh...but again nak freeze tok capture dier nyer pic cam susah giler ar...coz d.z kata...uri tuh betul2 kat depan muke baby..so pic tuh tak clear sangat la....tapi best...stil nampakla muke my dear tuh pas d.z print..walopon black n white saje..boleh la plak tangan ngan kaki dier berada di kedudukan yg sama..camne baby duduk dalam perut erk...terer la..melengkung abih..but overall dier kata kedudukan baby sume oke..normal..excellent..hehehee....berat baby baru 1.0 kg...ringan jer an..apesal yang mama dier berat naik giler...:'(

Da abis lepax2 ngan baby...kene lagi injection kancing gigi..untuk kali kedua..last month checkup da kene da..sengal tak ingat la kan...s3-4 ari la jugak..tapi kali nih..cam da ready dengan tahap kesakitan mase kene inject tuh..tak la mengong2 sngt walopon sengal tu ader sikit..pastu kuar..time nak buat payment, tanyer kat staf nurse tuh sal antenatal class...dorang tak konpem date lagi la lak...so..kene la tunggu call...

Lagi 2bulan ++ nih...tak sabar rasenyer...:)

Latest EDD

Biar betul...latest EDD hasil scan semalam - 16th July 2009...giler la..jauh sangat gab compare ngan EDD memula dulu...uhuhuhuhu...baby nak kuar cepat kot..:)

Friday, May 8, 2009

Entering 3rd Trimester

Jeng....jeng....jeng....

entry sesaje...

sampai ati buat baby camni

yer..perut saya da makin besar

can't wait....


Dis saturday...oreo da monthly checkup...at 7th months...uhuhuhu..cepatnyer mase kan...EDD (based on perkembangan baby) makin lama makin awal plak:

3th month : 3rd August 2009 (same kalo ikot calculation last day piyed)

4th month : 2nd August 2009

5th month : 1st August 2009

6th month : 26th July 2009 (giler beza kan...)

7th month : ???

Kadang2 rase baby macam nak kuar dah jer...ekekeke..tapi kalo bole biar la dier kuar on time...da cukup sifat..sihat..boleh berdikari (i mean, takder masalah nak bernafas..sume2 tuh)...

Last wednesday...baby bikin saspen oke...sepanjang ari tuh dier tak gerak langsung..selalunyer pepagi time drive gi keje..dapat la rase dier nyer movement..kick ker..dier wat belon..ombak..rase cam hentak kepala..mengeras la...sume tuh mesti akan rase pagi2 tuh..nak2 agi pas lunch..perut kenyang..dier pon hepi la joget lambak dalam perut..tapi on that day...dier diam saje...jenuh dah tepuk2 perut..goncang2..usap2...but still no response...mama dier punyer la risau...risau giler sampai rase nak nangis n dah pk bukan2...

My fren kata minum air kelapa..ader lagi plak kata minum fresh oren or coffee yang kaw2 giler..then balik tuh memang la gi carik fresh oren..tak sempat lak nak carik air kelapa...dapat jer terus minum semata2 nak tengok respon baby..but still baby diam...takkan tdo da whole day kot..pas dinner terus masuk bilik..baring..rilex then try borak2 ngan baby..."baby...please kick sekali saje...nak keras2 kat tepi perut pon takper...dun make ur mama worry..bla..bla..."..but still macam tuh jugak....Hubby dtg...tgk wife dier da sedey tahap maxima..beriya2 nangis...dier ajak gi check...act tanak gi check sebenarnyer coz at that time da pk bukan2 sangat...banyak ngat kes macam nih kan..baru jer bangun nak siap2...............................................................................................................................



chak mama.....


baby kick......


sekali sajer..


tapi mase tuh rase excited macam first time rase baby kick...seronok sangat.. then gi kat hall...lepax2..tangan betul2 atas perut nak make sure dier ader gerak lagi....


yes...ader...


sangat legaaaaa.....walopon sikit sajer..tapi cukupla nak ilangkan rase risau kan...


but today...n yesterday..baby active cam biase....lalalalala....oreo sangat gembira........